Att trycka helt unika skoltröjor

Att trycka unika skoltröjor till skolresor, klassfester eller skolavslutningar har varit populärt under flera årtionden. Faktum är att under senare år har verksamheten flyttat från fysiska broschyrer och talonger till nätsajter. Med resultat att du har möjligheter att anpassa trycken direkt på sajten i samband med att beställningen görs. Tyvärr erbjuder vissa sajter enbart ”unisex” modeller på tröjorna, men det finns aktörer som faktiskt tagit hänsyn till att tjejer ibland vill ha en lite nättare figurnära passform. Men det vanligaste är ändå att tjejer vill ha sin skoltröja lite pösigare, det blir liksom mysigare så.

Det ska vara roligt att designa en skoltröja. Motivet och tröjan används ofta som en reminder för att påminna om den roliga tiden man hade i skolan, så lägg lite energi på att hitta motivet som klassen verkligen gillar. Vanligast är att tröjorna beställs i samband med att klassen slutar 9an.

Oftast är är det någon elev i klassen som driver frågan om klasströjor och det slutar nästan alltid med att klassen enas om en färg och ett unikt tryck.

Kommer klassen inte överens om vilken färg man vill ha, rekommenderar vi en omröstning. Det bästa är som sagt att enas om en färg som hela klassen väljer, allt för att maximera känslan av samhörighet.
Även om det går att trycka olika färger, så länge tryckfärgen i motivet är densamma.

Bilden föreställer en klasströja med slitet motiv

Gör era tröjor ännu mer unika

Att göra tröjan extra unik är inte inte ovanligt, man förser plagget med elevens signatur i motivet, eller som ett tillägg på ena ärmen eller bröstet.
Enklast görs detta genom att skicka runt ett blankt vitt papper i klassen och låta varje elev skriva sin namnteckning eller signatur med en spritpenna eller annan penna med lite grövre spets. Sedan tar den som beställer klasströjan ett foto med mobilen och bifogar bilden i beställningen.

Tryckeriet omvandlar bilden till vektorgrafik och placerar in det på ett korrektur (grafisk skiss) som klassen eller beställaren godkänner. Det gör tröjan helt unik och det är bara i elever i klassen som har ett exemplar av den unika tröjan.
Så klart kan tröjan köpas av någon annan om den exempelvis lämnats till secondhand.

Att bära en helt unik tröja, med ett tryck man själv varit med och designat ger en speciell känsla. Med vetskap om att tröjan finns i ett enda exemplar stärker du självkänslan och tillhörigheten till klassen eller skolan.

Självkänslans och gemenskapen blir ofta så stark att klasströjan åker på även på fritiden. Även om det bara är för en mysig stund i soffan, eller en promenad med familjens hund så blir tröjan använd.
Faktum är att vara den kompis eller klasskamrat som inte beställt någon skoltröja är inte så kul. Ingen vill känna sig utanför för det är ingen rolig känsla.
Ofta är tröjorna prissatta utefter hur ungdomars ekonomiska situation ser ut.

Mottot bör vara att alla ska ha råd med en egen klasströja.

Tre viktiga saker att tänka på när du beställer din skoltröja

Tryck inget stötande

Undvik stötande motiv, en klasströja ska vara rolig och något du kan titta tillbaka på med glädje.

Rasistiska motiv går bort

Anspela aldrig på etnicitet eller ursprung. Det är förlegat och något som förekom på mitten av 1900-talet.

Få med alla på tåget

En klasströja ska öka sammanhållningen i klassen. Försök enas om motivet för att stärka gemenskapen.